ترکیب مهمانان دعوت شده به مراسم جوری بود که همگی ارتباطی به مراسم داشتند. از حجتالاسلام ابوترابی که برادر بزرگوارش سالها در اسارت رژیم بعثی بود تا آقای سعید اوحدی، رییس فعلی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران که خود در ایام دفاع مقدس لباس اسارت پوشیده بود و البته آقای عزتالله ضرغامی که سردار اصغری روزی سرتیم محافظان وی بود آن هنگام که ضرغامی در صداوسیما مشغول بود. البته محمدرضا گلریز، خواننده انقلابی هم در مراسم حضور داشت و قطعاتی را برای حضار اجرا کرد
دنیای اسارت مینیاتور از آنچه که در دنیای آزاد داریم، بود
بعد از نیم ساعت تأخیر در شروع مراسم و اعلام مجری مبنی بر شروع مراسم آقای سعید صدارییان، رییس فرهنگسرای ابنسینا به حضار خیرمقدم گفت و سعید اوحدی، نخستین سخنران مراسم را به پشت تریبون دعوت کرد. سعید اوحدی هم از روزهای خاطرات اسارت خود و همراهی با حجتالاسلام ابوترابی گفت و ادامه داد: از آزادگان عزیز و اسرایمان بسیار سخن گفته شده، اما باید اشاره کرد که آزادگان نیاز به چنین مراسم و مناسبتهایی دارند یا نه. باید بدانیم دنبال چه هستیم که اصرار داریم روز آزادگان برگزار شود، دنیای اسارت مینیاتور از آنچه که در دنیای آزاد داریم، بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان خاطره از دوران اسارت خویش پرداخت و گفت: اسرا در سختترین شرایط و تحریمها بودند، کوچکترین ارتباطی با دنیای بیرون نداشتند، اما باید بدانیم چه شد اسارت را به بهشت مبدل کردند، ما از برگزاری چنین مراسمهایی در پی آنیم تا دریابیم که یک اسیر یا آزاده چطور و چگونه دوران اسارت را به بهشت مبدل کرده است.سخنران بعدی مراسم حجتالاسلام ابوترابی بود که این روزها امام جمعه موقت تهران هم هست. گفت: عرصهای که باید به حوزهای از انواع تهدیدها تبدیل میشد، آن هم برای نوجوانان شانزده تا بیست ساله، به فرصت استثنایی برای رسیدن به عالیترین مدارج انسانی مبدل شد.
اسارت به معنای واقعی کلمه دانشگاهی بود برای تعالی و تکامل و تقرب به خدای سبحان. آنچه بستر این حرکت عظیم و پرافتخار را فراهم کرد، ریشه در جانهای منور به نور ایمان، نور معنویت و جهاد در راه خدا دارد. ارزشهای اسارت، دستاورد جانهای نورانی به نور ایمان، ایثار و جهاد بود.
تشکیل یک جمهوری اسلامی بدون پرچم در عراق
امام جمعه موقت تهران در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به سردار اصغری و اینکه او در میدان جهاد همواره حضور دارد، گفت: او در دورانی که تهران روزهای سختی را سپری میکرد، با مسوولیت سنگین در معرض جهاد و شهادت قرار گرفت، اما به این مجاهدت راضی نشد و متواضعانه از همسرش اجازه گرفت تا در میدان جنگی سخت و نبردی دشوار حضور یابد و خدای متعال به احترام این فرزندان تربیتیافته در مدرسه قرآن و عترت و مجاهدان فیسبیلالله، جهنم صدام را برای آنان مبدل به قطعهای از بهشت کرد.
حجتالاسلام ابوترابی با بیان اینکه با هر آزادهای صحبت کنیم، اذعان دارد جهنم شکنجه و آلوده به حضور افرادی پست از جبهه نیروهای بعثی، چگونه مبدل به بهشت شد، گفت: اسرا اغلب عنوان میداشتند ما از خدا خواستیم برای اسارت ما در دنیا به ما پاداشی ندهد و اگر پاداشی هست، برای آخرت باشد.
اخوی بنده میفرمودند، نمایندگان صلیب سرخ اذعان میکردند اسرای ایران در اردوگاههای عراق، یک جمهوری اسلامی با همه ارزشها، اصول و مبانی تشکیل دادند و فقط پرچم سه رنگ جمهوری اسلامی ایران را ندارند. آزادگان ما عراق را فتح کرده بودند، در زیر شلاقها، تونلهای مرگ که گاهی بر اثر ضربات سنگین چشم آزادگان از حدقه بیرون میپرید، اما آنها توانستند اسلام و انقلاب را با همه اصول عینیت ببخشند.
امام جمعه موقت تهران ضمن اشاره به اینکه تمامی آزادگان ما متوسل به ائمه و توکل بر خدا داشتند، از این رو ما در دوران اسارت شاهد افسردگی رزمندگانمان نبودیم، گفت: هر چه از دوران اسارت میگذشت، نایابترین گوهر، وقت و زمان بود، آزادگان ما در آسایشگاهها وقتی نداشتند تا از آن استفاده کنند، چون برای تمام دقایق خود برنامه داشتند. هر جا خدا باشد بهشت هست، برای همین اسرای ما دچار افسردگی نشدند.
سردار اصغری راوی کتاب «جندی مکلف» نیز در بخش دیگری از مراسم ضمن تشکر از همسر، مادر، پدر و خانوادهاش، فضای امن کنونی جامعه را لطف نور شهدا دانست و گفت: آنچه حقیقت بود، در این کتاب آوردهام.
هر نقطه از اسارت برای من محکی شده و آن محک موجب میشود در مسیر امروز ترمزی برایم باشد.
امروز که در فضای کنونی و مجازی مینگرم، میبینم که یک نامزد برای یک رأی بیشتر چگونه عمل میکند.
من یاد سیدناصرها و سیدرضاها در دوران اسارت میافتم و کمی تأمل میکنم. آنچه برای ما وجود دارد این است که من راوی جنگ نیستم، من شاهد جنگ هستم. ما پایمان را روی آرمانهای شهدا نخواهیم گذاشت.
ستارههایی برای گم نکردن راه
آخرین سخنران مراسم عزتالله ضرغامی بود. وی قبل از شروع سخنرانیاش با مطایبه و طنز نمایشی را که بر اساس کتاب جندی مکلف اجرا شده بود مورد توجه قرار داد و البته سختیهای اسارت را فراتر از نمایشهای نشان داده شده، دانست. او که سالها قبل در جایگاه رییس صداوسیما بوده و سردار اصغری محافظش به جایگاه وی اشاره کرد و روزهایی که وی با خاطرات خود از اسارت لحظاتی معنوی را برای وی و اطرافیان ایجاد میکرده است.
وی در ادامه سخنان خود گفت: اسرا ستارههایی هستند تا ما راه را گم نکنیم. کسی که وارد مسیر میشود، باید به علائم توجه کند تا از مسیر سالم سقوط نکند.
آزادگان ما هم زیبایی عمیق و خیرهکننده دارند و در کنار آن، راه را نیز به ما نشان میدهند. من این کتاب را برای مطالعه به دخترانم دادند، آنها به من میگفتند آقای اصغری انسان بزرگی است، ما در این کتاب به شخصیت او پی بردیم، اینها در حالی است که قلم و تصویر نمیتواند تلاشهای ایشان را مجسم کند.
وی با بیان اینکه جوانان ما باید برای حرکت در مسیر به این ستارهها توجه کنند، گفت: رهبر انقلاب مدام تأکید میفرمایند که اجازه ندهید آزادگان فراموش شوند، این نکته درستی است، اینان برای ما علامت هستند، آن هم در مواقعی که راه را گم میکنیم مسیر را نشانمان میدهند.
ضرغامی به نام کتاب اشاره کرد و گفت: «جندی مکلف» یعنی سرباز وظیفه، از سختیهای کار آقای اصغری این بود که وقتی به اسارت درآمد، عراقیها متوجه نشوند که او پاسدار است، او از ابتدا خود را سرباز وظیفه معرفی کرد، اما بهواسطه همین سرباز بودن هم بلاهای بسیاری به سرش آمد. به جوانان توصیه میکنم این کتاب را مطالعه کنند.
آقای محسن صالحیخواه، نویسنده کتاب نیز در پایان گفت: باید از دوستان انتشارات کتابستان معرفت تشکرکنم که به من اعتماد کردند. من بیست و پنج سال سن دارم، جنگ و انقلاب را درک نکردهام، اما سپاسگزارم از حسن اعتمادتان.
دعا کنید تا انتها در این مسیر بایستم و قلمم برای شهدا و انقلاب روی کاغذ باشد.
به نقل از روزنامه صبح نو